SUSRETI PRIVREDNIKA SRBIJE I MAKEDONIJE

 

Beograd, 23. februar 2011.

 

Na inicijativu proizvođača poljomehanizacije, komunalne opreme i procesne opreme za prehrambenu industriju Privredna komora Srbije je u saradnji sa Stopanskom komorom Makedonije i Stopanskom komorom Severozapadne Makedonije organizovala prezentaciju proizvodnih programa srpskih firmi iz ovih oblasti.

Samostalni Savetnik u Privrednoj komori Srbije Mitar Pržulj ističe da je bio veoma dobar odziv privrednika  dve zemlje iz ovih oblasti. To znači, navodi Pržulj, da su naši privrednici imali direktne sagovornike zainteresovane za  proizvodne programe koji su prestavljeni u Makedoniji.

Posle razgovora u Privrednoj komori Makedonije, privrednici iz Srbije poslovne razgovore su nastavili u zainteresovanim preduzećima Makedonije. Tokom posete Makedoniji, posebno interesovanje vlada za posetu regionu Gostivara, navodi Pržulj. Po njegovim rečima, u toku su i razgovori za organizovanje zajedničke posete privrednika dve zemlje Albaniji.

Makedonija je značajan spoljnotrgovinski partner za Srbiju. Ukupna razmena u oba smera 2010. godine iznosila je 650 miliona dolara, uz suficit na našoj strani od 209 miliona dolara. Pored suficita u robnoj razmeni, pozitivno je što u izvozu iz Srbije značajno mesto zauzimaju robe sa višom fazom prerade. Međutim, srpski proizvođači poljomehanizacije, komunalne opreme i procesne opreme za prehrambenu industirju veoma malo su bili prisutni na tržištu Makedonije, pa je ovo veoma uspešna poseta, navodi Pržulj.

      (AgroServis)