Solidarnost

 

FARMERU SIČ IZ DEBELJAČE IZGORELO SEDAM GOVEDA I ŠTALA

Novi Sad, 07.09.2022.

U po┼żaru na gazdinstvu Si─Ź I┼ítvana iz Debelja─Źe (op┼ítina Kova─Źica) izgorelo je nedavno sedam goveda, objekti i traktor.

Ovaj poljoprivrednik, napredni sto─Źar i ─Źlan Udru┼żenja odgajiva─Źa „Agroprofit” iz Novog Sada, obratio se za pomo─ç, pa je Udru┼żenje pokrenulo ┼íiroku akciju solidarnosti.

Si─Ź ima ─Źetvero dece i suprugu, a ┼żivi sa majkom i ocem u zajedni─Źkoj porodi─Źnoj ku─çi, bavi se sto─Źarstvom i nema drugih prihoda.

Po┼żar je uzdrmao celu familiju. Za svega pola sata izgorela je letina, krov ┼ítale i zidovi. Vatrogasci su brzo intervenisali i od plamene stihije je spa┼íena ku─ça. Goveda su bila vezena u metalnim boksovima, po kategorijama i u spa┼íavanju stoke umalo nije nastradao i I┼ítvan. Preostala goveda sada su preme┼ítana u improvizovanu ┼ítalu. Povrtari iz sela odvajaju sekundarni otpad za ishranu preostalih goveda, a doma─çin se priprema da uskoro pokupi sojinu slamu i kukuruzovinu za zimsku ishranu. Si─Ź I┼ítvan se opredelio da gaji vrlo produktivnu rasu ┼íarole i sa velikom nadom o─Źekivao je prva telenja. Po┼żar je nastao zbog kvara elektroinstalacija, iako u tom momentu ni┼íta nije bilo uklju─Źeno od ure─Ĺaja. Brzim ┼íirenjem vatra je uhvatila i traktor, a vatrogasci su spasili dalje ┼íirenje vatre na magacin sa ┼żitaricama.  Izgoreo je i deo elektroopreme i instalirani ure─Ĺaji za mleko koje je koristio farmer u prethodnoj proizvodnji.

Si─Ź I┼ítvan ispred izgorelih ostataka ┼ítale

Ovaj doga─Ĺaj I┼ítvana je bacio u besane no─çi, sa pitanjem ┼íta da radi u budu─çnosti on i familija? Nastala je dilema, da li da ostane u Debelja─Źi ili da potra┼żi posao u gradu ili inostranstvu? Odlu─Źio je  - ostaje sto─Źar! Poku┼ía─çe da obnovi stado i da uz pravedniji zakup dr┼żavnog zemlji┼íta u op┼ítini Kova─Źica do─Ĺe do novih parcela.

Obnovu farme po─Źinje od krova i dela zidova, ali i nabavke novih kvalitetnih goveda, za koje sada nema novac i zbog toga Udru┼żenje „Agroprofit”, ─Źiji je I┼ítvan ─Źlan, pokre─çe inicijativu za obnovu stada. Za gotovo sve poslove na farmi Si─Źu fale majstori – od tesara, elektri─Źara do varioca. Istina, o tome ─çe, kako ka┼że, vi┼íe razmi┼íljati kada obezbedi potreban novac.

Udru┼żenje „Agroprofit” iz Novog Sada, koje okuplja odgajiva─Źe kvalitetnih tovnih rasa goveda, gde je I┼ítvan ─Źlan, pokre─çe akciju za obnovu farme u Debelja─Źi i za kupovinu sedam priplodnih junica rase ┼íarole.

Udru┼żenje se obratilo na desetine adresa sa pozivom za pomo─ç ljudi dobre volje. Novac mogu uplatiti na ┼żiro ra─Źun 160-5800800158642-31 banka Intesa. Telefon 065/4436451 Kova─Źica, JNA 7a.

Saznali smo da je deo poslova mogu─çe obaviti uz mobu, gde bi mogli da u─Źestvuju majstori za krov (crep ili lim). Neophodno je u dva radna dana utovariva─Źem osloboditi dvori┼íte od ostataka paljevine, u ─Źemu bi mogli da pomognu i prevoznici. Na┼żalost, ovaj sto─Źar zbog ranijih nesporazuma sa izabranom osiguravaju─çom ku─çom je prekinuo aran┼żman.

Udru┼żenje poziva i medije da pomognu ovu akciju, da bi farmer Si─Ź do zime osposobio svoju farmu.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---