- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

РЕКОРДНИ ПРИНОСИ ПШЕНИЦЕ

 

Београд, 3. август 2020.

Извор: Политика

  • Сви месеци иза нас показали су да Србија не само да има довољно хране за себе, него има да извезе за све околне земље, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Током гостовања на ТВ Прва, Недимовић је казао да се роба без проблема транспортује и да су све границе за робу отворене, оцењујући да пољопривредна производња на јесен неће имати никавих проблема због коронавируса.

Навео је да је принос пшенице био пет тона по хектару и да Србија има три милиона тона пшенице, а потребе су јој између 1,3 и 1,4 милиона тона.

На питање о стагнацији цена пшенице, одговорио је да је у Србији отворена тржишна економија, а пшеница берзанска роба, преноси Танјуг.

„Сад се види колико је важно што смо људе током корона кризе пустили у њиве да раде. Пољопривреда је специфична, људи су сами на 50 хектара, кога да заразе, чиме да се заразе”, рекао је он.

Оценио је и да ће 2020. година бити добра година за пољопривреду, јер имамо вишкове пшенице, а са кукурузом, како је рекао, биће рекордно.

Предстоји жетва сунцокрета који је у Србији на 226.000 хектара, терминска цена била је 300 евра по тони а министар очекује да ће када крене жетва цена бити за мало нижа.

Како је нагласио уљаре су спремиле капацитете за преузимање сунцокрета а српско уље је тражено, нарочито га траже Турци, јер тамо се сада извози без царина.

Министар је задовољан и стањем у воћарству осим што је доста вишње испуцало због кишног пролећа.

Истакао је да последњих месец и по дана није било увоза парадајза и додао да су уведени прелевмани и царине за све земље са којима Србија нема билатералне трговинске споразуме.

„Парадајз је продаван на тржиштвима Грчке, Црне Горе и Хрватске али тамо туризам сада готово да не функционише па нема коме да се прода. Већа количина остане оведе па то аутоматски обори цену”, рекао је он и додао да ће ситуација бити боља са више туризма у тим земљама.

Додао је да мисли да ако крене извоз неће бити потребе за подршком повртарима.

Рекао је да су све субвенције за прошлу годину исплаћене осим можда у конкретним случајвеима где недостаје документација.

Цена малине од 220 динара је одлична, оценио је он и додао да се укупни трошкови производње килограма тог воћа крећу од 80 до 120 динара.

Говорећи о сточарству Недимовић је рекао да је толика тражња за прасадима да морају да се увозе у Србију, а код јагањаца - нема никаквих проблема.

„ Проблема има у говедарству, пре свега товном, а Влада Србије чим буде формирана, изаћи ће са сетом подршке”, рекао је он и додао да мора да се прво види како се завршио циклус.

Србија је због короне остала без извоза говедине у Турску и црвеног меса у Кину, јер су те земље прекинуле увоз, а сада се ситуација поправља.

Недимовић је оценио да већ неколико година нема превара са препакивањем воћа из других земаља за тржиште Русије.

„За 200 милиона долара извезли смо наше јабуке у Русију. А отварамо и остала тржишта, јер и Руси дижу своје засаде”, рекао је министар и додао да од недавно Србија нема ограничења за извоз воћне ракије у ту земљу.

Недимовић је оценио да се пољопривреда у Србији променила и да поред метеорологије која је и даље најзначајнији фактор, за приносе значајна и боља агротехника, нове машине купљене уз субвенције, као и што пољопривредници примењују нове мере.

„Пре годину и по дана имали смо извоз пољопривредних производа од 3,9 милијарди долара а ове године очекујем да ћемо то потући”, рекао је он и додао да се види да има новца у пољопривреди и да се пољопривреда исплати.

Најавио је и да спреман закон о трговини пољопривредним производима, што је пропис који никада није постојао у Србији, и да се нада да ће га нова влада да усвоји на јесен.