PORESKA „ČESTITKA”

Poljoprivrednicima u okolini Topole, u Šumadiji, a verovatno je tako i u celoj Srbiji, stigla su ovih dana poreska rešenja za 2009. godinu u kojima se traži da retroaktivno plate sva dugovanja. Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević rekao je ekskluzivno za „AgroServis” da  je to veliki problem, ali da mora da se reši.

- Mislim da poljoprivrednici moraju da izvrše ovu obavezu, ali bićemo tu malo – elastični. Može na rate, može reprogram. O tome treba da se informišu u svakoj filijali poreske uprave u celoj Srbiji, kaže Radosavljević.

Na opasku da sada ovi poljoprivrednici nemaju ni overene zdravstvene knjižice, niti mogu da se leče, Radosavljević kaže da mu je sve to poznato, ali da je zakon takav da mora da se „na ovaj, ili onaj način“ ispune obaveze. Podseća da već godinama poljoprivrednici koji nemaju registrovanu delatnost ne plaćaju porez, jer ih je država toga oslobodila radi unapređenja agrara.

Napominje da 40 odsto stanovništva Srbije, ili tri miliona, živi na selu. Kaže, takođe, da sada jedan zaposleni „izdržava“ 1,2 penzionera. Priliv sredstava je neophodan, jer država sada, po rečima Radosavljevića, iz budžeta obezbeđuje 230 milijardi dinara za Penzioni fond.

Inače, po novom zakonu, samo nosilac domaćinstva u porodici poljoprivrednika se obavezuje na plaćanje poreza i doprinosa, a svi članovi domaćinstva „preko njega“ imaju zdravstveno osiguranje.