POLJOPRIVREDNICI IZ SRBIJE NA SAJMU U PARIZU

 

Beograd, 23. februar 2011.

 

Predstavni┼ítvo Privredne komore Srbije (PKS) u Francuskoj bele┼żi veliko interesovanje posetilaca iz Srbije za trenutno najaktuelniji i najpopularniji privredni doga─Ĺaj u Parizu – sajam poljoprivrede SIA-SIMA. 

Preko 300 posetilaca iz Srbije, delegacije iz Jagodine i Kragujevca u organizaciji Skup┼ítine op┼ítina ovih gradova, delegacija Privredne komore Beograda i Zadru┼żnog saveza Srbije, kao i delegacija iz Vojvodine, okupile su brojne uzgajiva─Źe, uva┼żene privrednike, predstavnike dr┼żavnih organa, lokalnih samouprava, regionalnih privrednih komora, fakulteta, instituta i drugih strukovnih organizacija. 

Me─Ĺunarodni sajam poljoprivrede SIA je najve─çi francuski i jedan od najve─çih sajmova u svetu u domenu poljoprivrede, a posebno uzgoja i genetike. Ovaj sajam je jedinstvena vitrina francuske gastronomije, sto─Źarstva, ratarstva, ekolo┼íkog turizma i odr┼żivog razvoja. Ove godine posebno se slavi i nedavni upis francuskog „gastronomskog obroka“ na listu nematerijalnih dobara svetske ba┼ítine pod za┼ítitom Uneska. Sa vi┼íe od 650.000 posetilaca, na sajmu izla┼że 1.000 izlaga─Źa iz 17 zemalja, 22 francuske regije sa preko 3.500 prikazanih ┼żivotinja. Istovremeno, ali na potpuno drugoj izlo┼żbenoj lokaciji, sajam SIMA okuplja ─Źak 1.385 izlaga─Źa iz 44 zemlje i predstavlja jedan od vode─çih sajmova u svetu u domenu tehnolohgije i opreme za poljoprivredu, naro─Źito mehanizacije.

Pored posete sajmu u Parizu, gosti iz Srbije razgleda─çe planta┼że vo─ça, fabrike sira i ─Źokolade, veletr┼żnice, a poseti─çe i Ambasadu Srbije i Predstavni┼ítvo Privredne komore Srbije u Parizu i druge institucije u Francuskoj. 

                                                                                                                                       (AgroServis)