Na čega sve utiče povećanje cena žitarica i uljarica

 

UGOVARANJE „NA ZELENO”: KUKURUZ 20 DINARA, SOJA 81-85 DINARA

Novi Sad, 29.04.2021.

Više proizvođača stočne hrane vodi ozbiljnu kampanju ugovaranja budućeg roda kukuruza i soje, a neki su već i ugovorili zrno suncokreta. Otkupna cena budućeg roda kukuruza po 20 din/kg i soje od 81-85 din/kg ohrabruje ratare, ali izuteno zabrinjava stočare, pogotovo one koji u proizvodnji koriste oko 25 odsto sojine sačme.

Ratari su, uglavnom, ušli u setvu, a mnogi je privode i kraju i mogu se očekivati nešto više zasejane površine prolećnih kultura nego prošle godine.

Kada je reč o stočarskoj proizvodnji, nove cene uljarica, pre svih, uticaće na veće cene u živinarstvu i proizvodnji prasadi. Odgovor na nova poskupljenja žitarica nemaju ni odgajivači teladi i junadi u tovu, a sasvim je izvesno da će poskupeti i proizvodnja mleka.

Kada će se osetiti sve lančane reakcije zbog rasta cena žitarica i uljarica, znaće se posle praznika, pa zbog toga odgajivači stoke i odugovlače sa prodajom. Tovljači svinja su već izračunali da je nova realna cena u otkupu oko 2 evra, a tovljači junadi oko 2,5 evra/kg.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---