Komentar nedeljnog prometa roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu

21. 02. - 25. 02. 2011.

Direktor Produktne berze Žarko Galetin

Tržište žitarica se u poslednjih mesec dana pretvorilo u jednu veliku čekaonicu. Izuzetno visoka cena pšenice, očekivanja izvoznika o značajnijoj ponudi kukuruza iz čardaka po nižoj ceni i konačno naglašeno velika nelikvidnost većeg broja tržišnih učesnika razlog su nezapamćene tržišne pasivnosti na organizovanom berzanskom tržištu na berzi u Novom Sadu. U periodu 21.02.-25.02.2011. godine ostvaren je verovatno najmanji nedeljni promet roba u poslednjih 10 godina – svega 399 tona. To je u odnosu na takođe izuzetno mali promet iz prethodne nedelje pad za čak 30,37%. Finansijska vrednost prometa od 9.853.800,00 dinara za 36,21% je manja od vrednosti prometa u prethodnoj nedelji.

Tržište pšenice na svetskom tržištu u protekloj nedelji karakteriše velika kolebljivost. Scenario dešavanja pomalo podseća na početak 2008. godine. Naime, brz i veliki rast cene nafte i sve posledice tog dešavanja, podstakle su velike berzanske ulagače, da se naglo povuku sa do juče za zaradu najprivlačnijeg tržišta pšenice i „prebegnu“ na tržište energenata i finansijska tržišta. To je dovelo do značajnog pada vrednosti pšenice na terminskim berzama i do izvesne mere uzburkalo ovo i inače veoma osetljivo i nestabilno tržište. Taj pad po svim procenama će biti kratkotrajan i privremen, ali takva trauma na tržištui pšenice smanjila je nivo trgovanja. Naši trgovci pšenicom nisu se mnogo uznemirili zbog ovih dešavanja, jer znaju da pšenice kod nas nema i da su oni ti koji i dalje ne moraju da žure sa prodajom u očekivanju još bolje cene. Inače, trgovanje u protekloj nedelji odvijalo se po jedinstvenoj ceni od 32,18 din/kg (29,80 bez PDV), a to je za 3,74% veća cena u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje.

Loši vremenski uslovi onemogućuju značajniju ponudu prirodno osušenog kukuruza, dok je veštački suvog kukuruza sve manje u ponudi. Sa druge strane, hladno vreme i sneg u velikoj meri otežavaju transportnu logistiku za izvoz ove robe. Cena je praktično u stagnaciji. Naime, prosečna cena trgovanja kukuruzom u protekloj nedelji iznosila je 22,27 din/kg (20,62 bez PDV), što je za neznatnih 0,94% veća cena nego prethodne nedelje. Značajniji promet se može očekivati tek oživljavanjem izvoza, a tada će se i tržište ove robe izdefinisati u pogledu prihvatljivosti domaće cene u kontekstu izvozne zarade.

Već drugu nedelju za redom izuzev pšenice i kukurza na berzi se ne trguje drugom robom. Sipmtomatično je da se mineralnim đubrivima u jeku pripreme za prihranu useva preko „Produktne berze“ u Novom Sadu uopšte ne trguje. Da li je razlog nedostatak para ili ugovaranje kupovine na paritetnim osnovama, tek opšti je utisak da je ovo tržište generalno pasivnije nego inače.

PRODEX je na poziciji 238,50 indeksnih poena, a to je za 1,89 indeksnih poena veća vrednost nego prošlog petka, što ukazuje na to da je ovo novi istorijski maksimum ovog pokazatelja.