DVE MLEKARE ZA ODŠTETU FARMERIMA?

Posle dokazanog monopola u otkupu mleka

Beograd, 3. novembar 2010.

Dan posle objavljene informacije iz Upravnog suda Srbije da je „Denjub fud grupa“ zloupotrebila monopol na tržištu mleka u Srbiji, a posle razmatrane žalbe na takvu tvrdnju Komisije za zaštitu konkurencije, oštećeni proizvođači angažovali su timove advokata za nadoknadu nanete štete. Reč je o zakidanju na otkupu mleka od 2003. godine, kada je zapravo i počeo sunovrat mlečnog govedarstva u Srbiji.

„Denjub fud grupa“ je u pomenutom periodu otkupljivala najviše mleka u Srbiji i imala je 9.000-16.000 kooperanata. Samo mali broj je bio zadovoljan otkupnom cenom mleka koja najčešće i nije bila predmet ugovora.

Farmeri su zadovoljni zalaganjem Ministarstva poljoprivrede o učešću u celom procesu dokazivanja monopola jer znaju da je vlasnik kompanije „Salford“ u Srbiju stigao kao investicioni fond i uz odobrenje vlasti, bez zakonske osnove kupio mlekarsku industriju. Praktično, ova odluka sada pokazuje da je prava veza između države i kupca pukla i da su nastala nova vremena, pa će farmeri žalbu na monopol podneti i za 2009. i 2010. godinu.

Među proizvođačima mleka koji su i prekjuče u „Imleku“ odbijeni sa zahtevom za povećanje otkupne cene mleka sada postoji dilema – da li da odštetni zahtev bude kolektivan i u novcu ili pojedinačan. Razmatra se i druga varijanta, po kojoj oštećeni traže da im se vrati Subotička mlekara kao nadoknada, a u čijim akcijama, navodno, nisu učestvovali, kao i ugašena Novosadska mlekara u kojoj takođe farmeri nisu bili akcionari.

Među farmerima vesto o monopolu „Denjub fud grupe“, posle jednostrane priče o nestašici mleku u emisiji „Da-Možda-Ne“ Javnog TV servisa Srbije – gde je za nestašicu prozivana država i potcenjeni mali proizvođači, prihvaćena je kao ohrabrenje. Sanja Bugarski, predsednik Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine (CAPMV), za „AgroServis“ kaže:

- „Ovim saopštenjem Upravnog suda Srbije stavljeno je do znanja da konačno u ovoj zemlji više niko ne može da manipuliše sa poljoprivrednicima. Spremni smo na navu prijavu i dug put dokazivanja naše odštete, ali u svetu još nijedan monopolski profit nije ostao samo gazdama, pa se to valjda neće desiti ni kod nas. Nažalost, sve ovo neće uticati da imamo trenutno više mleka u Srbiji, a ako se ne povećaju cene u otkupu na najmanje 38-42 dinara za litru, biće ga još manje“.

Proizvođači mleka u Vojvodini, Mačvi i Pomoravlju ovih dana izloženi su ponudama da menjaju otkupljivače. Posebno je ugrožen proizvodni program „Imleka“ jer više ne dobija očekivane količine sa farmi PKB Korporacije. Svežeg mleka fali i mlekari u Somboru. (AgroServis)