Aktuelnosti

 

U EU U PONUDI SVE MANJE JUNADI

Novi Sad, 15.04.2022.

Obnavljanje tova junadi u zemljama EU u jeku visokih cena ┼żitarica se smanjuje, a to uti─Źe i na ponudu i cene ┼żive mere.

Najvi┼íe junadi transportovano je u arapske zemlje, a tamo┼ínji kupci uvozili su i iz Argentine, Urugvaja i Brazila. Popunjavanje brodova za isporuku junadi u specijalizovanoj  luci nedaleko Pule (Hrvatska) umesto dva dana sada traje pet-┼íest dana, a i sve re─Ĺe isplovljavaju brodovi sa ovakvim tovarima. I najve─çi trgovci iz EU ne kriju da je u ponudi svakim danom sve manje junadi i da se o─Źekuje postepen,  ali stalan, rast cena.

Farmeri u Srbiji za potrebe manjih klanica protekle nedelje isporu─Źivali su ┼żivu junad po ceni 2,75-3,10 evra/kg, u zavisnosti od te┼żine grla. Ve─ç odavno odgajiva─Źi svoju robu i po ni┼żim cenama prodaju onim kupcima koji pla─çaju odmah i garantuju dokumentaciju sa kojom se mo┼że ostvariti „dr┼żavna premija” od 15.000 dinara.

Farmeri su izbegavali kupce koji su nudili ni┼że cene od pomenutih i nisu se upla┼íili najave da ─çe cena njihove robe do┼żiveti pad. Naprotiv, u ju┼żnom Banatu manja tovili┼íta se prazne po ceni od 3,00 evra/kg ┼żive mere, poru─Źuju iz Udru┼żenja sto─Źara iz Kovina.

Ovih dana pojedini klani─Źari najavili su potrebe za kupovinu ┼żenske teladi, ┼íto se te┼íko mo┼że prona─çi u Srbiji.

Proizvo─Ĺa─Źi i klani─Źari poodavno kao koristan orijentir za formiranje cena uva┼żavaju „semafor” sa berze u Modeni, koji u PRILOGU objavljujemo.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---

DodatakVeli─Źina
4.4.BERZA MODENA.pdf79.79 KB